6 haftalık Kuzey Avrupa gezimden yeni döndüm. Gitmeden önce ve ordayken sorularımla o kadar çok insanı darladım ki oraları gezeceklere fikir verecek bir post yazmayı ben de borç bildim sanırım.
Rotam Norveç-İsveç-Finlandiya-Norveç şeklindeydi. Gezinin ilk 10 gününde 4 kişiydik, sonra tek devam ettim.
Öncelikle iyi haber: gerçekten gezmesi çok pahalı yerler değil.
Harcamalara gelirsek, bir tane 1 ay içinde 4 gün Norveç bileti, bir tane 30 günlük global pass olmak üzere 560 euro interrail biletlerine verdim.
Bunun dışında 6 hafta boyunca orda harcadığım para 510 euro civarı bir şeydi.
Bunun 73 euro’su airbnb ye gitti. Çünkü 4 kişi gezdiğimiz zamanlarda couchsurfing biraz zor olduğundan, o 10 gün içerisinde 3 gece airbnb ayarlamıştık. Sonradan orada iki defa sürpriz konaklama bulunca buna bile gerek olmadığını anladık. Bu tatlı hikayelerimizi Cansu daha önce Norveç’te olan birtakım güzel şeyler adıyla Interrail Türkiye’de paylaşmıştı hatta.
Bu 3 gece dışında konaklamaya hiç para vermedim. 15 gece couch surfingden bulduğum hostlarda, 12 gece çadır veya tulumla dışarıda, 3 gece Göterborg’da erasmus yapan bir arkadaşımda, 5 gece trende, 1 gece gemide, 4 gece tesadüfen bulduğum insanların evinde, 1 gece de Svolvaerde bulduğum terk edilmiş evde kaldım.
Yeme-içme de sanıldığından daha ucuz, hatta daha ilginci ben Norveçte İsveç ve Finlandiya’dan daha ucuza doydum.
Dumpster Diving konusunda şanssızdım, sadece bir kez ordan ekmek bulabildim. Fakat Norveç’te ton balığı çok ucuz. Coop’ta 5 NOK ve 2,50 NOK’a iki çeşit ton balığı var (coop marka olanları diyorum, başka markaladın daha pahalı olanları da var.) 2,50 olan genelde hep bitmiş oluyo ama diğeri de 50 cent gibi bi fiyata denk geliyo yani aşırı uygun. Ayrıca coop’un kendi nutellasının fiyatı da genelde 9-10 nok gibi bir şey. Ekmek konusunda da coop extranın 8li sandviç ekmekleri var 1.50 nok’a ama lezzetsiz ve çantada dağılıyo. Yine de idare eder, ya da 20 nok’luk ekmeklerden de alınabiir.
Bunun dışında 10 Nok’un altında mısır, fasülye gibi konserveler de mevcuttu.
İsveç ve finlandiyada zaten lidl var sırtınız yere gelmez.
Alkol pahalı tabi, ben havaalanından 20 euroya 50lik viski almıştım. Bu masraflara girmeyenler geziyi daha ucuza da getirebilir.
Onun dışında couch surfingde de güzel doydum çoğu zaman. Yine de yeme masrafı kişiden kişiye çok değişebilen bir şey çünkü ben pek acıkan bir insan değilim. Trolltungaya çıkarken sabah bir muza nutella sürüp yemiştim, zirveye varana kadar bir daha bir şey yemem gerekmedi.
Bence ne konaklama ne de beslenme çok masraflı. Fakat ulaşım için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Ulaşım üç ülkede de pahalı. Norveçte bundan söylenip duruyordum sonunda biri etrafına bir bak dağın içinde tünelden gidiyoruz niye pahalı olduğu belli değil mi diyince hak verdim sustum. Ulaşımda da ray hattının ulaştığı yerlerde interrial bileti kullandım. Rezervasyon sadece bir kere yaptım onun dışında zorunlu yazsa da yapmadım bir daha, sıkıntı da yaşamadım. Ama haziranda trenler iyiec kalabalıklaşmıştı, bu tarihlerden sonra sorun olabilir belki.
Tren hattının yetmediği yerlerdeyse tek çare otostoptu. 1i polis arabası olmak üzere 30un üstünde arabaya otostop çektim, 2500 km.nin üstünde yol gittim. Üç ülkede de otostop bulmak kolaydı. En uzun bekleme sürem 1 saatti o da İsveçte oldu. Norveçte yarım saatten fazla beklediğimi hatırlamıyorum. (Tabi bu tek gezdiğim süre için, 4 kişiyken daha uzun beklediğimiz ve bulamadığımız da oluyordu.)
İnterrail biletini otostop bulamazsam da programım çok aksarsa, kafam rahat olsun diye almıştım ama tüm seyahat kesinlikle otostopla yapılabilirmiş, her yere beklediğimden çok daha erken vardım. Bir daha gelirsem kesinlikle interrail bileti almam. Bir de örneğin Norveç’te tren kullanmak resmen yolu uzatıyor, ikide bir Oslo’ya gidip aktarma yapmanız gerekiyor.
Şimdi bakıyorum da konaklama ucuza geliyo, yemek ucuza geliyo, yol ucuza geliyo demişim, ben bu 520 euro’yu nereye harcadım acaba diyorum kendi kendime. Neyse çok düşünmemek lazım.
Peki bu gezi daha ucuza gelir miydi?
Dediğim gibi bu rakamlar fikir vermek için ve bence çok rahat gelirdi. Örneğin, aairbnbler hiç olmayabilirdi, interrail bileti alınmadan da yapılabilir, alkolden kısılabilir, doğum günümde Göteborgda masraftan kaçınmadım, normalde kaçınılabilir
Öte yandan oldum olası müzelerden hoşlanmayan, daralan bir insan oldum. Şimdi bunu diyince gelsin kınamalar. Ama 6 hafta boyunca tek bir müzeye bile girmedim. Bedava müzleer vardı onlara da gtmedim. Yani müze seven birine daha pahalıya da gelebilir. Ama yuvarlak hesap böyle bir şeyler işte.
Öneri olarak, 6 haftanın 30 günü Norveçteydim, o yüzden tavsiyelerim daha çok oraya yönelik. Bence ülkeyi baştan sona gezin. Orada tanıştığım insanlar en güzel zamanın sonbahar olduğunu renklerin harika göründüğünü söyledi.
Bergene, Oddaya, Trolltungaya gidin. Tromsö’ye, Nordkapp’a gidin. Lofoten’e zaten gidin. Geirangerfjorda en güzel fiyort diyolar ben gidemedim siz gidin. Andalsnesle Alesund’u görün. Yaz vakti Andalsneste harika hiking routelar var.
Flamsbana bizin için hayal kırıklığıydı, belki de mevsimden öyle olmuştur. O yüzden Flamdan aynı yolu trenle dönmek yerine otobüsle Gudvangene ordan da Voss’a geçtik. Hem daha ucuza Gudvangen’i de görüp pek bir beğendik.
Nordkapp konusunda yol boyu herkes farklı bir şey söyleyip beynimi yaktı. Ücretli diyenler, turnikeler kalktı ama plato ücretli diyenler, ben gittim ücretsizdi diyenler.. Son noktayı koymak adına baştan sona ücretsizdi. Ve oradaki fiyort da çok güzeldi.
Bence Finlandiyaya gitmeyin. 5,5 gün kaldım o bile fazla geldi. Tampere, Turku ve Helsinki sıkıcıydı. Rovaniemi biraz ikginçti ama orada olduğum her saniye şu an Norveçte olmak vardı dedim sadece. İsveç’e gidilebilir
Ren geyiği yiyin. (Sevdim ama bence ordaki insanlar biraz fazla abartıyor). Blueberryli kek yiyin. Elk yiyemedim, onu da yiyin. Kendinizi somona boğun
Başka sorusu olan olursa diye detaylı rotamı da şöyle paylaşayım:
Oslo-Flam-Gudvangen-Voss-Odda(Folgefonna parkı)-Bergen-Haugesund-Stavanger(Pulpit Rock)-Andalsnes-Alesund-Trondheim-Narvik-Kiruna-Lulea-Uppsala-Sigtuna-Göteborg-Stockholm-Turku-Helsinki-Tampere-Rovaniemi-Nordkapp-Tromsö-Svolvaer-Kabelvag-Reine-Moskenes-Tyssdeal(Trolltunga) şeklinde. Buralarla ilgili herhangi bi konuda yardımcı olmaya çalışırım.
Yol öncesinde ve yol sırasında bana destek olan ve her konuda yardımcı olan insanlara çok teşekkür ediyorum.
Son olarak yola birlikte çıktığımız ama Trolltungayı birlikte görmenin nasip olmadığı Salih, Cansu ve Ali İhsan’a sevgilerimi yolluyorum.
Hazır önümüz de yaz herkese iyi gezmeler