Erasmus+ staj hareketliliğinin neden bulunmaz bir fırsat olduğundan daha önce şu yazıda bahsetmiştim. Biraz da bu programla yaşadığım şahsi deneyimlerimi paylaşmak istedim. İşte size fikir vermesi adına, sayılarla kısa kısa İtalya’daki Erasmus stajım.
Diğer yazımda da bahsettiğim gibi stajımı Bolonya Üniversitesi’nin Forli Kampüsü’nde Punta Europa adlı birimde yaptım.Staj arayışım sırasında mail attığım kuruluşlar genelde üniversiteler ve araştırma enstitüleriydi çünkü bir öğrenci olarak tabi ki de en iyi bildiğim iş buydu. Okulların uluslararası ilişkiler ofislerine, siyaset ve sosyoloji bölümlerinin dekanlıklarına ve doğrudan hocalara bile mail attığım oldu. İşin komik yanıysa haftalar süren arayışın sonunda stajımı yaptığım yer ilk mailimi attığım ve attığım gün bana dönüş yapan Bolonya Üniversitesi’ndeki bir hocanın yanı oldu. Staj boyunca Avrupa Birliği’nin göçmenlere karşı tutumunu adalet kavramı çerçevesinde tartışan GLOBUS projesinin asistanlığını yaptım.
Staj sürem: 112 gün.
Haftalık çalışma saatim: 25 saat.
İtalya’ya ulaşım masrafım: satın aldığım ek bagaj hakları yüzünden gidiş dönüş 1000 lira civarı.
Bagajım: el bagajı ile birlikte 40 kg
Oturma izni ücretim: 118 euro. İşin üzücü tarafı ülkeden çıkışım dahil bir kere bile bunu soran eden olmadı.
Staj boyunca aldığım hibe: aylık 600 euro.
Forli şehrindeki kira masrafım: 330 euro depozito + aylık 245 euro.
Forli şehrinde yeme-içme masraflarım: genelde 40 euro’ya Lidl’dan iki haftalık market alışverişimi çıkarıyordum. Şarap dahil 🙂
Forli dışında gezerek geçirdiğim gün sayısı: 40+ gün
İtalya dışında gezerek geçirdiğim gün sayısı: 30+ gün
Staj sürem boyunca gezdiğim ülke sayısı: 11 ülke (İtalya, Avusturya, İspanya, Lihtenştayn, Slovenya, Slovakya, Macaristan, Hırvatistan, San Marino, İsveç, Norveç)
Staj sürem boyunca gördüğüm şehir sayısı: 22 şehir
Haftalık içtiğim LAMBRUSCO şarabı sayısı: 3 şişe 🙂
Seyahatler, konaklama, oturma izni vs. dahil toplam tüm masrafım: 3200 euro civarı.
Staj için aldığım toplam hibe: 2240 euro.
Stajdaki en büyük avantajım ofise gelip gidişime kimsenin karışmıyor oluşuydu. Genelde haftada 3 ya da 4 gün gidiyordum ve günde 6-7 saat ofiste duruyordum ama kafama göre izin alıp gelmeyeceğimi haber verdiğimde de, işlerimi zamanında yetiştirdiğim sürece kimse garipsemiyordu. Öte yandan yaptığım iş epey basit olduğundan işleri vaktinde yetiştirmek de pek zorlamadı. GLOBUS projesiyle ilgili olabileceğini düşündüğüm yayınların, makalelerin, konferansların vs. listesini oluşturup yanlarına özetlerini yazmam yeterli olduğundan bana mesleki anlamda çok büyük katkı sağlayan bir işti diyemem. Fakat benim derdim biraz da okulda almam gereken son 4 ders ikinci dönem açıldığına göre, bir dönem İstanbul’da boş oturmayıp onun yerine Avrupa’da gezerek vakit geçirmekti. O yüzden benim için amacına uygun bir deneyim oldu.
Staj boyunca Bolonya Üniversitesi öğrencilerinin yararlandığı tüm avantajlardan yararlanma hakkına sahiptim. Öğrenci kimliğim vardı, hocalara mail atıp haber vermek şartıyla dersleri takip edebiliyor, okuldaki konferanslara katılabiliyor, Erasmus+ öğrencileri için düzenlenen etkinliklere gidebiliyordum. Fakat daha önce zaten Paris’te Erasmus Öğrenim Hareketliliği’ne katılıp buna doyduğumdan ve biraz da gözüm dışarda olduğundan bu imkanlardan faydalanmak yerine seyahat etmeyi seçtim. Yine de diyeceğim odur ki, stajınızı kamu kuruluşlarında veya özel şirketlerde değil de üniversitede yapmanın böyle birtakım avantajları olabiliyor.
Son olarak haftalık alışveriş masalım 20 euroyken toplam masrafın 3200 euro’yu bulması kafa karıştırıcı görünebilir. Merak etmeyin, Erasmus stajı seyahatlerle birleştiğinde illa da bu kadar pahalı bir deneyim olmak zorunda değil. Noel zamanı yaptığım küçük Balkanlar gezimin İtalya’dan ulaşım masrafının 100 euro’yu bulması, gidiş-dönüş uçak kullandığım 5 günlük İspanya seyahatim, Norveç-İsveç için 130 küsür Euro’ya aldığım interrail bileti, -20de ölmemek için Amazondan 300 dolara sipariş ettiğim kaz tüyü mont, Decathlondan aldığım termal kıyafetler, yine Amazon bulmuşken sipariş ettiğim kamera lensleri vs. bütçeyi artıran masraflar oldu.
Onun dışında staj için belki Forli şehrini değil ama İtalya’yı gönül rahatlığıyla öneririm.