İzlanda masraflar bakımından her gelir grubundan gezgini ürkütebilecek bir ülke. Peki ben İzlanda nelere ne kadar para harcadım? Nerelerden tasarruf ettim?
Şurada da bahsettiğim gibi biz İzlanda gezimizde tercihimizi araba kiralamaktan yana kullandık.
Ulaşım ve Konaklama Masrafı
Sonradan Blue Car Rental şirketiyle ortak olduğunu öğrendiğimiz Cars Iceland’dan kiraladığımız araç bize totalde kişi başı 26.000 ISK’ya geldi. Bugünkü kurla 205 euro civarı bir şeye denk geliyor. Benzine de kişi başı 70 euro ödemiş olduk toplamda. Benzini otomobili kiraladığımız şirketin yönlendirdiği ve bir de indirim kartı verdiği Olis’ten aldık hep. Çoğu Olis istasyonlarında wifi olduğundan dünyadan da bihaber kalmadık.
Öte yandan araba kiralamak bizi konaklama masrafından kurtardığından bir nebze olsun bütçemizi dengelemiş olduk. Hostel seçeneğini derinlemesine araştırmadık fakat şöyle bir bakındığımda fiyatların yatak başına 30 euro civarından başladığını gördüm -ki bu seçenek 8 günde neredeyse araba+benzinle aynı fiyata geliyordu bu durumda. E tabi arabanın aksine bu seçenekte yerimizde sayıyor olmamız da cabası.
İzlanda anılarımda da bahsettiğim gibi araba bizim için hem ulaşım hem konaklama hatta yeri geldiğinde masa bile oldu. Diş fırçalama, lens takıp çıkarma, kıyafet değiştirme gibi çoğu işiyse benzinlikteki tuvaletlerde halletik. Söylememe gerek yok sanırım oldukça temizlerdi. Üstüne benzinlikten Olis kartımız sayesinde aldığımız ücretsiz kahveler de işin cilası oldu.
Duş içinse kamp alanlarının duşlarını kullandık ve toplam 150 ISK harcadım.
Yeme-İçme Harcamaları
Türkiye’den yanımıza aldığımız yiyecek stoğuna takviye amaçlı birkaç kez market alışverişi yaptık. Benim marketten aldıklarım arasında ekmek, daha önceki İsveç gezimden tadı damağımda kalan cinnamon rolls, İzlanda yoğurdu Skyr, yine her yurt dışına çıkışımda dört elle sarıldığım içilebilir vaniyalı yoğurt, bisküvi gibi şeyler vardı. Toplamda üç kere market alışverişi yaptım ve 3610 ISK harcadım. (28.5 euro)
Bunun dışında bir kere Subway’de öyle yemeğine 1050 ISK ve iki kere de dışarda akşam yemeğine 2800 ve 2853 ISK vermişiz, bunlar biraz keyfi harcamalardı benim için. Özellikle Doğu Fiyortlarını geçtiğimiz gün arabada otur otur sıkılınca kendimi yemeğe verdiğim doğrudur.
Gezi masrafları
Son olarak gezdiğimiz yerler dolayısyla yaptığım birtakım harcamalar oldu. Kerid Kraterine giriş ücreti, Jökulsarlonda tekne turu, Grettislaug ve Blue Lagoon gibi. Bunlar da toplam 14.900 ISK etmişler. Parayı çoktan ödediğimden mi bana öyle geliyor bilemem fakat her biri de verdiğim kronların hakkını verdi bence.
Hepsini topladığımızda yaklaşık 475 euro gibi bir hesap çıkıyor ortaya -ki bu da aslında İzlanda’yı pahalıya patlayan gezilerim listesinin en başına oturtuyor. Bu yılın başından beriki tek yurt dışı tatilim olduğundan bu kabarık hesaba gönlüm rahat bakabiliyorum tabi. Yine de kimsenin gözünü korkutmamak adına geçen sene neredeyse aynı paraya en az İzlanda kadar pahalı yerler olan Norveç, İsveç ve Finlandiya’da 45 gün gezdiğimin altını çiziyorum. Non-stop otostop ve wild camping’le bu geziyi çok çok daha ucuza getirmek de mümkün, o yüzden bence İzlanda’yı ertelemeyin 🙂