Erasmus öğrenim hareketliliği faaliyeti kadar adı sanı duyulmamış olsa da Erasmus’un staj programları öğrencilere sunulmuş en güzel fırsatlardan biri. Tabi benim açımdan bakarsanız aynı zamanda gezginlere sunulmuş fırsatlardan da biri. Bu program sayesinde 3 ay boyunca Bolonya Üniversitesi’nin Forli şehrindeki kampüsünde Punta Europa biriminde çalıştım. Bu süre boyunca da İtalya’nın güzelliklerine doydum. Hadi gelin bu güzel programın avantajlarından bahsedelim.
Erasmus+ staj hareketliliği nedir?
Üniversite öğrencilerinin en az 3, en fazla 12 ay gibi bir süreyle Avrupa ülkelerinden birinde çalışarak okudukları alan üzerine deneyim kazanmalarını amaçlayan bir programdır. Bu programa katılabilmeniz için okuduğunuz okulun Erasmus+ Staj Hareketliliği’ne dahil olması ve sizi bu program için seçmesi gerekmekte. Standart Erasmus Üniversite Beyannamesi ve Genişletilmiş Erasmus Üniversite Beyannemesi olmak üzere iki farklı anlaşma var. Bunlardan yalnız ikincisine dahil olunması durumunda okullar staj faaliyetine öğrenci gönderebiliyor. Buna dair detaylı bilgileri okulun değişim programlarıyla ilgilenen uluslararası ilişkiler birimlerinden almak daha doğru olacaktır.
Okuduğu kurum bu faaliyete dahil olmayan öğrenciler yüksek öğretim kurumları veya yüksek öğretim kurumları/ sivil toplum kuruluşları, dernek, ticaret odaları tarafından oluşturulan konsoryumlar aracılığıyla da staja başvurabilirler.
Erasmus+ Staj Hareketliliğine Nasıl Katılınır?
Erasmus Öğrenim Faaliyetinden farklı olarak Staj faaliyetine katılmak için 2.sınıfı bitirmiş olmanıza gerek yok. Yüksek öğretim programlarında eğitim görüyor olmanız yeterli. Yüksek lisans ve doktora öğrencileri de başvurma hakkına sahip aynı zamanda yeni mezunların da faydalanması mümkün. Öğrenim gördüğünüz bölümün zorunlu stajı varsa, Erasmus stajınızı zorunlu staj olarak gösterebiliyorsunuz. Bu faaliyetten tüm yüksek öğrenim hayatınız boyunca bir kere hibeli olarak faydalanabiliyorsunuz, öte yandan daha önce Erasmus öğrenim faaliyetinden yararlanmış ve hibe almış olmanız, staj faaliyetine de hibeli katılmanıza bir engel teşkil etmiyor. Staj faaliyetinden hibesiz olarak birden fazla sefer faydalanabilirsiniz fakat öğrencinin staj faaliyetinde geçirdiği toplam sürenin 24 ayı geçmemesi gerekiyor.
Öğrenciler okulu aksatmamak adına genek olarak yaz mevsimini tercih etse de aslında böyle bir zorunluluk yok. Örneğin ben okulu dondurup sonbahar döneminde yapmıştım stajımı.
Staja Ev Sahipliği Yapacak Kuruluş Nasıl Belirlenir?
Erasmus+ Staj Hareketi için öğrencinin öğrenime devam ettiği ev sahibi kuruluş ve staj yapacağı kuruluş arasında herhangi bir ikili anlaşma veya partnerlik aranmaz. Staja ev sahipliği yapacak kuruluşlar, özel veya kamu işletmeleri, araştırma merkezleri, eğitim merkezleri olabilir. Ancak diplomatik temsilcilikler, AB kurumları veya AB programlarını yürüten kurumlar faaliyet kapsamına dahil olamaz.
Şimdi gelelim bu faaliyetin en civcivli kısmına. Staj faaliyetinin öğrenim faaliyetine nazaran daha az rağbet görmesinin de başlıca sebebi budur kanımca. Staj yapacağı kuruluşu öğrencinin bizzat bulması gerekiyor. Tüm yazışmalar öğrenci tarafından gerçekleştiriliyor, davet mektubu öğrenci tarafından isteniyor ve gidilecek kurumun bu konuda ne kadar tecrübeli olduğuna bağlı olarak çoğu zaman konaklama, ulaşım gibi konuları halletmek de öğrenciye düşüyor. Stajınızın süresi, haftalık çalışma saatleriniz gibi konuları da karşı kuruluşla birlikte siz belirleyebilirsiniz. “Aaaa bak bu olmadı işte” “kim uğraşacak yaaa” nidalarınızı duyar gibiyim. Yine de siz caymadan önce bu konuda elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım. Staja ev sahipliği yapacak bir kuruluş bulmak inanın sandığınız kadar zor değil.
- İlk seçeneğiniz “erasmus traineeship search” tarzı anahtar kelimelerle google üzerinden arama yapmak.
- Direkt bu amaca yönelik oluşturulmuş birkaç platform da mevcut. ErasmusIntern.org, European Funding Guide, GlobalPlacement gibi.
- Son olarak gözünüze kestiğiniz kurum ve kuruluşlara derdinizi anlatan bir mail atmak yoluyla bu programdan bihaber olan kuruluşların bile aklına girmeye çalışabilirsiniz. (Ben bu yöntemle gitmiştim)
Gideceğiniz kurumdan bir kişiyi Erasmus staj supervisor’ınız olmaya ikna etmek staj faaliyeti için yeterli olduğundan kişilere doğrudan mail atmak işleri hızlandırabiliyor.
Erasmus Stajı için Gerekli Belgeler
- Erasmus staj başvuru formu
- Staja ev sahipliği yapacak kurumdan gelen davet mektubu
- Transkriptinizin kopyası
- Akademik danışmandan stajın içeriğinin bölümüzle uygun olduğuna dair mektup
- Karşı kurum ve öğrenci arasında imzalanan Learning Agreement for Traineeship
- Dil yeterliliğinizi ispatlayan sertifika
- Ayrıca kabul edilirseniz gideceğiniz ülkeye göre vizeye başvurmanız da gerekebilir. Davet mektubu, konaklama belgesi, uçak bileti, geçiminizi nasıl finanse edeceğinizi gösteren bir belge, Learning Agreement, sigorta gibi belgeler istenebilir. Daha kapsamlı bilgi için mutlaka gideceğiniz ülkenin konsolosluklarından bilgi alın.
Finansal Destek
Tıpkı öğrenim hareketliğiliğinde olduğu gibi Erasmus+ staj hareketinde de hibeli ve hibesiz gitme seçenekleri vardır. Hibe almaya hak kazanan öğrencilere staj faaliyeteri boyunca yurt dışında geçirecekleri gün sayısı hesaplanarak karşılıksız maddi destek sağlanır. Öğrenim hareketliliği ve staj hareketliliği için AB ayrı ayrı bütçeler belirler ve okullar ellerindeki bütçeye göre hangi öğrencilerin hibe almaya hak kazandığını hesaplar. Genel olarak staj için verilen hibe, aynı ülkede öğrenim faaliyetine katılmış bir öğrenciye verilen hibeden 100 euro daha fazla olmakta. Ayrıca bildiğim kadarıyla okullar bu konudaki kriterleri belirlemek konusunda belirli bir özgürlüğe sahip. Örneğin, ben daha önce öğrenim faaliyetine hibeli olarak katıldığım için stajda hibe almaya hak kazanamamıştım. Fakat daha sonra faaliyete katılmaktan vazgeçenler olunca bana da hibe çıkmıştı. İtalya’ya verilen hibe de kiramın kat kat üzerinde olduğundan bana ülkede geçirdiğim vaktin keyfini sürmek kalmıştı.
Öğrenim Hareketliliği mi? Yoksa Staj Hareketliliği mi?
Bana sorarsanız hazır fırsat tanınmışken ikisinden de faydalanmamak için hiçbir sebep yok. Fakat birini seçmek zorunda olanlar için gelin artılarıyla eksileriyle staj faaliyetini değerlendirelim:
Staj hareketliliğini tercih etmenin avantajları:
- İş deneyimi kazanmış olursunuz.
- Bölümünüzde zorunlu staj varsa onu aradan çıkarma şansınız olur.
- Sınavlarla uğraşmanıza gerek yoktur. Hesap vermeniz gereken tek insanın supervisor’ınız olması belli bir esneklik tanır.
- Staj ayarladığınız kurumun inisiyatifine bağlı olarak ödeme alma ihtimaliniz vardır.
- Hibe almanız durumunda alacağınız hibe öğrenim faaliyetinde verilen hibeden daha fazladır.
- Yalnızca sosyal değil mesleki ingilizceniz de önemli ölçüde gelişir.
Staj hareketliliğini tercih etmenin dezavantajları:
- Dönem kaybı yaşamak istemiyorsanız staj sürenizi yaz tatiliyle ve üç ayla sınırlamak zorunda kalabilirsiniz.
- Öğrenim hareketliliğinin sağladığı apayrı bir ülkede öğrencilik deneyiminden mahrum kalabilirsiniz. Okul takımları, kulüpler, gezi tarzı etkinliklerden de.
- Etrafınızda kaynaşabileceğiniz başka Erasmus öğrencisi yoktur. İş yerindeki insanlar her zamanki işinde gücünde olacağından yalnızlık çekebilirsiniz.
Uzun lafın kısası aslında çok da kıyaslanamayacak farklı iki deneyimden bahsediyoruz. Fakat benim gibi asıl niyetiniz seyahatse sonuç iki seçenekte de bir dolu yol macerası olabilir 🙂
İtalya’daki Erasmus+ stajımla ilgili detaylı bilgilere şurdan ulaşabilirsiniz.