Başlığı Uruguay’da doydum olarak seçtim çünkü ülkeye ilk adımını atıp da fiyatlarla ilk karşılaşmasını yaşayan her gezginin aklından geçen ilk şey “Biz burda aç kalırız” olsa gerek. Gerçi ben hiçbir yerde aç kalmıyorum çünkü ben acıkmıyorum, ben gözüm aç diye yiyorum hep. Ama Uruguay’da doymakla kalmayıp kilo bile almış olabilirim. Tek sebebi yemek bulmuş olmam ya da yemeklerin beklediğimden lezzetli olması değil tabi. Akşam yemeğini 11’de yememiz de rol oynamıştır illa.
Ama itiraf edin hiçbirimiz duymadık Uruguay mutfağının övüldüğünü edildiğini. Oysa, Latin Amerika’nın diğer ülkeleriyle paylaştıkları empanada, asado gibi birtakım gastronomik harikalar dışında kendine özgün bir iki tadı da var Uruguay’ın çok beğendiğim.
1- Torta Frita
Dünyanın en basit yemeği olabilir Torta Frita. İlk denediğimde aşırı yavan ve anlamsız gelmişti ama sonra gitgide sevdim. Bu kızarmış hamur işi geleneksel olarak yağmurlu günlerde yapılırmış, hatta Uruguay’ın yerlileri Gaucho’ların hamuruna yağmur suyu ilave ettikleri de anlatılıyor.
2- Asado
Asado’nun kelime anlamı ızgara; Güney Amerika barbeküsüne deniyor. Aynı bizdeki mangal kültürü gibi bir kültürü var, aile ve arkadaşlarla toplanıp hafta sonları asado yapmak epey yaygın. Aslında asado sadece Uruguay’a değil; Arjantin’e, Şili’ye de ait bir kültür. Hatta hası Arjantin’de yenir diyorlar. Ben zaten Arjantin dışında bir yerde yemediğimden pek kıyas yapamıyorum.
3- Chivito
Uruguay usülü bir hamburgere var mısınız? Geleneksel olarak ekmek arası yenen chivito’yu tabakta porsiyon olarak yemek de mümkün. İçine mayonez, haşlanmış yumurta gibi hiç hoşlanmadığım malzemeler girse de eti öyle lezzetli bir etki bayıla bayıla yedim tamamını.
4- Empanada
Empanada diğer Güney Amerika ülkelerinde de bulabileceğiniz farklı malzemelerle doldurulmuş bir hamur işi. Benim için en iyi empanada hep Arjantin empanadası olarak kalacak.
5- Buñuelos de Algas
İşte özbeöz bir Uruguay şaheseri. Uruguay’ın Rocha departmanına ait bir yemek olan Buñuelos de Algas deniz yosunları panelenip kızartılarak yapılıyor ve bir deniz yosunu nasıl bu kadar lezzetli olabilir ki diye ağızları açık bırakıyor. Bunun tarifini bulmazsam deliririm!
6- Alfajor
Alfajor dediğimiz şey bizim halley’in atası sayılabilir. Ama Güney Amerika’da o kadar farklı çeşitlerde ve boyutlarda yapılıyor ki halley neymiş dersiniz. Bana güvenin ve bu ucuz ama lezziz tatlıyı her fırsatta deneyin. Güney Amerika’nın başka ülkelerinde de çokça denk gelsem de şu ana kadarki favori Alfajor markam Punta Ballena Uruguay’a ait olduğundan bu listeye dahil etmek istedim kendilerini.
7- Chajá
Bu da bir başka Uruguay tatlısı. Bolca dulce de leche, krema ve kurabiye ile hazırlanan bu tatlıyı epey lezzetli bulsam da o kadar şekerliydi ki tek başıma bitirmekte zorlandım.
8-Caña
Brezilya’nın Cachaçasınun Uruguay ve Arjantin’deki adı caña aslında. Ama tabi ki ikram edildiğinde yok ben denedim, biliyorum tadını diyip de içmemezlik etmedim.
9-Grappamiel
Grappa diye bilinen epey sert bir İtalyan içkisinin balla tatlandırılmış versiyonu Grappamiel. Tatlı alkol pek sevmesem de bu benim hoşuma gitti.
Anlayacağınız Uruguay mutfağı diye yeri göğü inletecek değilim. Buñuelos de Algas hariç, onun için inletirim bak. Ama Uruguay’ın kendi gibi mütevazi mutfağında ben de kendime göre bir damak tadı yakalamayı da başardım iki haftada. Tabi ülkede sıkça yiyip kilo almamın en büyük sebebi, otostopta tanıştığım insanların ya da couchsurfing hostlarımın beni beslemeye doyamamasıydı. Yoksa Uruguay’da sürekli dışardan yemeye gerçekten bütçe dayanmaz. Buraya gelecekseniz mutfağı olan yerlerde konaklayıp kendi yemeğinizi yapmak en ekonomik seçenek gözüküyor.
Şimdilik bu kadar, bir başka teknik bilgiden yoksun yemek eleştirimde görüşmek üzere…